Okrasne grmovnice

Okrasne grmovnice

Okrasne grmovnice so najbolj raznolika skupina vrtnih okrasnih rastlin. Med njimi najdemo različno velike okrasne grme za samostojno sajenje in za večje, mešane nasade, rastline za žive meje in obrobke, pa tudi številne nizke, polegle, pokrovne grmovnice.

Pomemben okrasni element grmovnic so cvetovi. Nekatere vrste cvetijo posebno bogato in v tako različnem času, da lahko zagotovimo cvetoče okrasje vrta vse od zgodnje pomladi do jeseni, pa tudi v zimskih mesecih. Plodovi nekaterih grmovnic predstavljajo pomemben jesenski in zimski okras, nekateri so tudi užitni.

Bogato zelenilo košatih grmov daje enotno, polno, nevsiljivo ozadje različnim drugim vrtnim motivom. Pisanolistne grmovnice dajo vrtu poseben barvni poudarek. Njihovi listi so najpogosteje rumeno ali belo obrobljeni, lahko so temno rdeči, pri nekaterih sortah se od pomladi do jeseni spreminjajo, pogosta pa je tudi izrazita jesenska obarvanost.

S pravilnim in rednim obrezovanjem lahko okrasne grme ohranjamo v primerni obliki in velikosti, hkrati pa spodbujamo novo rast. Listi mladih poganjkov so pogosto intenzivneje obarvani kot na starejših poganjkih, kar je posebno izrazito pri rdečelistnih sortah.

Zimzelene grmovnice

Med grmovnicami, ki obdržijo liste vse leto, je veliko iglavcev, poznamo pa tudi zimzelene listavce, kot so na primer rododendroni, lovorikovci in japonske trdoleske.

Pri nekaterih zimzelenih grmovnicah je posebno pomembno, da ohranjamo stalno vlago v tleh. V zimskih mesecih se namreč lahko zgodi, da rastline zaradi suhih ali zamrznjenih tal ne morejo nadomestiti vode, ki jo ob sončnih zimskih dneh izgubljajo skozi liste. Tako obliko suše imenujemo mrazna suša. Proti pojavljanju mrazne suše poleg zalivanja pomembno pomaga tudi dodajanje organskih snovi (šota, specialni substrati, kompost) v tla in uporaba primerne zastirke. Tako obogatena tla namreč dalj časa zadržujejo vodo.

Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slowenien

Sitz des Unternehmens und Dienstleistungen:
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Gartenzentrum:
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filter
Sortieren
Anzeige