Okrasne enoletnice in dvoletnice

Okrasne enoletnice in dvoletnice

Kot pove že ime, so enoletnice in dvoletnice tiste rastline, ki svoj življenjski ciklus od semena do odrasle rastline in nastanka novega semena zaključijo v enem ali dveh letih.

Gojenje in rast

Enoletnice in dvoletnice lahko gojimo tako, da najprej iz semena vzgojimo sadike, ki jih potem posadimo na stalno mesto, ali pa posejemo seme na stalno mesto in ne presajamo sadik. To je odvisno predvsem od vrste rastline in časa setve. Nekatere enoletnice, kot je vrtni ognjič, lahko tudi prezimijo v obliki sejančkov, če smo sejali jeseni, in cvetijo naslednje leto. Za dvoletnice načelno velja, da v prvem letu razvijejo le koreninski sistem, stebla in liste, drugo leto pa cvetna stebla s cvetovi. Takšne so na primer spominčice (Myosotis) in dvoletni svetlin (Oenothera biennis).

Nekatere rastlinske vrste, ki jih poznamo in gojimo kot enoletnice, so dejansko trajnice, a v celinskem podnebju srednje Evrope niso prezimne in jih zato vzgajamo in sadimo vsako leto na novo. Med zelenjadnicami je tak primer paradižnik. Zelje, ohrovt, blitva in nekatere druge zelenjadnice so glede na življenjski ciklus dvoletnice, saj cvetijo šele drugo leto po setvi, a jih gojimo kot enoletnice iz sadik. Takšne izjeme so pravzaprav povsem običajne, saj mnoge gojene rastline uvrščamo v skupine na podlagi našega običajnega načina vzgoje in ne na podlagi njihovega naravnega življenjskega ciklusa.

Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slowenien

Sitz des Unternehmens und Dienstleistungen:
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Gartenzentrum:
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filter
Sortieren
Anzeige