Klematisi, sorbusi – Clematis

Klematisi, sorbusi – Clematis

Rod srobotov ali klematisov (Clematis) obsega poleg bolj znanih lesnatih vzpenjavk tudi nekaj vrst zelnatih trajnic. Na vrtovih najpogosteje srečamo lesnate vzpenjave srobote v številnih sortah.

Stebla so dolga, lahko zelo gosto razrasla in močno prepletena. Listi pernato deljeni, z enostavnimi, jajčastimi ali suličastimi lističi. Večina sort je listopadnih.

Cvetovi

Pri srobotih so cvetovi središčno somerni, v osnovi zvezdasti. Pri različnih sortah najdemo tudi zvonaste, ploske, skledaste, tulipanaste ali cevaste cvetove. Cvet je sestavljen iz čašnih in venčnih listov, ki so pri srobotih oboji približno enako veliki in obarvani. Venčni listi so lahko tudi pomnoženi. V sredini so pri nekaterih sortah ozki, a zelo številni dodatni cvetni listi, ki so nastali po preobrazbi prašnikov in so posebno dekorativni. Barvni spekter je izjemno širok, najpogostejše pa so bele, rožnate in modre sorte.

Rastišče

Sroboti najbolje uspevajo na sončnem ali svetlem polsenčnem rastišču, zaščiteni pred močno pripeko. Predvsem tla okoli njih in spodnji deli stebel naj bodo v senci. Ustrezajo jim rahla, humozna, stalno zmerno vlažna tla.

Skupine

Glede na velikost cvetov in čas cvetenja razvrščamo sorte srobotov v več skupin. Sorte iste skupine imajo tudi podobne potrebe glede vzdrževanja in obrezovanja ter podobno obliko rasti.

Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slowenien

Sitz des Unternehmens und Dienstleistungen:
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Gartenzentrum:
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filter
Sortieren
Anzeige